Egy közelebbről meg nem nevezett amerikai egyetem (igen, elismerem, ilyen indítással manapság urbánus népmeséket kezd az ember, nem tech cikket) elleni igen speciális túlterheléses támadásról számol be a Verizon 2017-es Data Breach Digest jelentése. Ez a dokumentum az előző év említésre méltó adatbűncselekményeit, nagyobb internetes incidenseit, hálózati támadásait foglalja össze. (Ebben a kedvcsinálónak szánt pdf-ben olvasható az alább taglalt eset.)

A támadásra akkor figyeltek fel az egyetem rendszergazdái, amikor a használhatatlanná lassult egyetemi hálózatra tömegesen panaszkodni kezdtek az egyetem hallgatói. Az okokat kereső mérnökök megállapították, hogy az oktatási intézmény DNS-szerverei extrém nagy forgalom alatt nyögnek. A terhelés java részét olyan internetes keresések tették ki, amik tenger gyümölcseivel kapcsolatos weboldalak iránt érdeklődtek.

Hamar kiderült, hogy vírusfertőzött gépekből álló zombihálózat lépett akcióba, de ami jóval meglepőbb, hogy ez a botnet az egyetem hálózatára kötött több mint ötezer eszközből állt: feltört jelszavú, trójai programokat hordozó ital-, csoki-, szendvicsautomaták, valamint szoftveresen irányított lámpák voltak felelősek az összehangolt támadásért.

A név nélkül nyilatkozó vezető rendszergazda szerint fogalmuk sem volt először, mit tehetnének a DDOS-támadást okozó tömeges fertőzöttséggel. Végül sikerült elfogniuk egy olyan adatcsomagot, amiben egy sima szöveges fájlban benne volt a botnet által használt jelszó. Ezt felhasználva írtak egy takarító szkriptet, amivel sikerült az összes gépről letörölni a rosszindulatú programot.

Hogy mi a tanulság? Oda kell figyelni minden egyes internetre kötött eszköz hálózati beállításaira és kellően korlátozni az internethez való hozzáférésüket, kommentálta a hírt a The Register. A Verizon jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy nagyon fontos az internetre kötött eszközök alapbeállításainak megváltoztatása, illetve a megfelelően erős wifi-jelszavak kellő gyakoriságú rotálása.

Ugye Ön nem szeretne így járni?

Adatait mindig tudja biztonságban! Előzze meg a lehetőségét annak, hogy adatait megtámadja egy szemtelen vírus és elvessznek. Ha meg is támadnák számítógépét, adatai legyenek biztonságban. Utólag sajnos már nehéz orvosolni a problémát és nagy károkat tud okozni.

 

Forrás: http://index.hu/tech/2017/02/15/sajat_kolaautomatai_tamadtak_ra_egy_egyetemre/